Klimaendringer Norge

Klimaendringer og norsk natur – bør vi være bekymret?

Klimaendringer diskuteres stadig. Klimaet er nemlig i endring, og det er uenighet om hvorfor.

Noen mener nemlig at klimaendringene ikke er forårsaket av oss mennesker, og at prosessen vi ser nå er helt naturlig. De aller fleste har heldigvis fått øynene opp for klimaendringene, og de har også forstått at menneskenes forbruk og ignoranse må ta mye av skylden for det som nå skjer. Men hvordan går det med norsk natur når klimaet nå endres?

Norge – et naturens land

Norge er et fantastisk land. Naturen har gitt oss mye. Vi har årstider, høy fjell og dype fjorder. Vi har isbreer og strender, og jevnlig får vi også oppleve nordlyset. Det er ikke tvil om at den norske naturen er gjenstand for fascinasjon, både blant oss nordmenn og resten av verden. Hvert år kommer det turister langveisfra som ønsker å oppleve den mektige og vakre naturen vi har å by på her i Norge. Fra midnattssolen helt i nord, til praktfulle fjell, dype daler, og fjorder fylt med isbre vann – Norge kan by på litt av hvert.

Det er dessverre slik at klimaendringene påvirker norsk natur, og dette ser vi allerede eksempler på. Les videre om du vil vite hva du bør være obs på.

Forandret levemønster hos dyrene

Dyrene våre er en del av naturen, og i Norge er vi heldige og har et fantastisk mangfold av ulike dyrearter. På grunn av klimaendringene, har det imidlertid blitt endringer hos dyrene våre. Miljøet de ferdes i endres nemlig, og dette påvirker økosystemet deres i negativ forstand. Isbjørnen tvinges for eksempel stadig lenger inn på fastlandet, ettersom isen på Svalbard smelter.

Flere dyrearter er i dag utrydningstruet, og dette skyldes i stor grad oss mennesker. Klimaendringene gjør ikke situasjonen bedre – dyrene blir tvunget ut av sitt vanlige habitat og rutiner, og må derfor overleve på en annen måte enn tidligere. Det kan gå galt, skikkelig galt. Dyrene har like stor rett til å leve som oss mennesker!

Værforandringer

Klimaendringene fører til mer ekstremvær, som blant annet mer nedbør. Dette byr på flommer, elver som stiger og ødelagte jordområder og eiendommer. Økte vannmengder kan også føre til flere skred (jordskred, snøskred og steinras). Vi som bor i et land med høye fjell, dype daler og vakre fjorder, burde derfor virkelig ta disse klimaendringene på alvor. Effekten av disse værforandringene kan ha en stor betydning for de av oss som bor i naturskjønne omgivelser, og film Norge har fått øynene opp for hva klimaendringer kan gjøre. Du har kanskje hørt om filmen Bølgen, eller Skredet? Dette er filmer som handler om ekstremvær som eventuelt kan oppstå om klimaendringene fortsetter.

Økt nedbør fører også til mer forurensning av vannene våre. Mer smuss, jord og planteavfall havner nemlig i ferskvannene våre. Vannet blir brunere og varmere, og lyset slipper ikke til på samme måte som før. Dette tuller igjen med fotosyntesen – en svært viktig del av økosystemet vårt. Brunt vann fører også til at vi må bruke store midler på nye renseanlegg i Norge. Brunere vann kan også føre til at det blir vanskeligere å vaske hvite klær helt hvite.

Vi må gjøre noe

Eksemplene ovenfor er bare noen av mange. Det er ikke lenger noen tvil rundt hvorvidt klimaendringene er i gang eller ikke, og vi må gjøre noe. Ekspertene er spesielt enige om at klimautslippene må reduseres, og at vi må begrense utslipp av CO2. Vi må også begynne å ta mer miljøbevisste valg i hverdagen, mange velger å la bilen stå hjemme og heller ta kollektivtransport til jobb og studier. Dette er et lite valg, men som kan gjøre en stor forskjell.

Vær bevisst

Mange av oss vet ikke bedre. Vi er ignorant, men det å være ignorant, er også et valg. Det er på tide å stå opp for den jorda vi har fått, og det er på tide å ta tak, både for menneskenes fremtid, og for dyrenes, slik at vi enda kan leve her i mange, mange år. Dårlig vane er vond å venne, men det er fult mulig å begynne smått. Vi kan redusere vårt eget forbruk ved å for eksempel ta med egne poser når vi drar å handler i butikken. Vi kan også bytte ut plastikkvarer med mer miljøvenlige-varer, som for eksempel plastikk sugerør. Her er det mulig å benytte seg av papp eller metall sugerør. Vi kan også plukke opp søppel vi ser i veikanten på veg til bussen, eller når vi går på tur. Små endringer kan gjøre store forskjeller, og vi vil jo veldig gjerne bevare den flotte naturen vi har her i Norge.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *