Norges vakreste fjorder

Norge er fjordenes land. Faktisk har Norge over 1000 fjorder i ulike størrelser, fra helt sør i landet til helt nord. Noen har dype daler og bratte fjell, andre er mer slakke, men lettere tilgjengelig. Noen tar pusten fra oss – og resten av verden. Hundretusenvis av turister kommer nemlig også til Norge hvert år for å få et glimt av fjordene våre.

Vi skal se nærmere på de fjordene som anses som de aller mest populære.

Geirangerfjorden

Geirangerfjorden ligger majestetisk plassert på Sunnmøre i Møre og Romsdal, og har allerede fått plass på UNESCOs verdensarvliste. Så flott er den. Fjorden er 15 kilometer lang, og veksler mellom en bredde på 600 og 1500 meter. Fjorden er blå og dyp, og fjellene som rager på sidene er bratte, høye og som tatt ut av en annen verden. Geiranger kan by på en av Norges beste utsikter og her har du muligheten til å både gå på fjellturer, guidet båtturer ut i fjorden og heftige sykkelstier.

Geirangerfjorden trekker hvert år til seg mennesker fra hele verden som gjerne vil se dette paradiset med egne øyne. I høysesongen har Geiranger et yrende turistliv, og vegene er fylt opp av turistbusser fra Asia og camping mennesker fra Tyskland. Utenfor høysesong er dog Geiranger veldig stille og rolig, og du vil som regel bare møte på et par lokale beboere. Velger du å ta turen til Geiranger utenom sesongen vil vi anbefale deg å lese deg opp på hvilke fasiliteter som er åpne, da f.eks. hotellet kun er åpent visse perioder av året.

Sognefjorden

Sørvest i landet, i Sogn og Fjordane, finner vi en annen, verdenskjent fjord – nemlig Sognefjorden.

Sognefjorden er Norges dypeste og lengste fjord. Den er over 200 kilometer lang, og over 1300 meter dyp. Deler av Sognefjorden ligger dessuten godt plassert ved foten av Jotunheimen – et flott turområde som årlig besøkes av mange. Her er det muligheter for å kombinere flotte fjorder og høye fjell, og tar du turen innom sognegjorden på sommerhalvåret vil du kunne kjøpe lokal dyrket frukt og bær på vegen. Mange steder står det boder med jordbær og morellselgere langs fergekaiene i området, noe mange turister setter pris på.

Nærøyfjorden

Nærøyfjorden er nok et tilskudd til alle fjordene Norge har å by på, og den er et fantastisk skue.

Nærøyfjorden åpenbarer seg i Aurland kommune i Sogn og Fjordane, og den er et populært turistmål. På samme måte som Geirangerfjorden, har Nærøyfjorden fått plass på UNESCOs verdensarvliste. Den er 17 kilometer lang og utgjør en liten arm av Aurlandsfjorden, som igjen er en arm i Sognefjorden. Når vi er så heldig å bo i et land hvor vi har steder som ligger på verdensarvlisten, blir det nesten for dumt å ikke ta turen på et eller annet tidspunkt.

Norge – fjordenes land

I tillegg til nevnte fjorder, finner vi flotte naturlandskaper overalt ellers i Norge. Vi er heldige, vi som lever her. Vi kan gå ut av døren, rett ut på eventyr, hver eneste dag. Mange av våre vakre fjorder inneholder smeltet vann fra isbreer, noe som ofte gir vannet en nydelig turkis farge. Dette er noe alle må få med seg, så hvorfor ikke ta en Norges ferie neste sommer?

Oppsummering

Norge er et langstrakt land ved kysten. Dette gir oss flott natur fra nord til sør. Spesielt fjordene har blitt populære, og det er ikke så rart. Det finnes nemlig få ting i verden som er mer majestetisk enn et dypt vann, omringet av høye fjell og brusende fosser. Det er nettopp derfor mange turister fra hele verden reiser til vårt lille land – for å oppleve denne mektige naturen og disse vakre fjordene.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *