Norske fjellturer

Norske fjellturer du ikke vil gå glipp av

Fjellturer er i vinden som aldri før, og både familier, vennegjenger, eldre ektepar og de som liker å gå alene kaster seg på. Tur i fjellet er både sosialt, sunt og ikke minst veldig idyllisk. Og ettersom turer kan gjøres på nesten uendelig mange måter, passer det for alle – ung som gammel.

I Norge har vi mengder av gode fjellturer å velge mellom i hele landet, og det kan være vanskelig å få oversikt. Derfor gir vi deg her en rask oversikt over de aller beste fjellturene å gå akkurat nå. Husk å kle deg etter været, og søk deg gjerne rundt etter tips fra tidligere turgåere som har vært på fjellet du planlegger å bestige. Godt utstyr og godt humør er viktig for at du skal få en perfekt fjelltur.

Preikestolen, Trolltunga og Kjerag

Disse tre velkjente turene innebærer alle spektakulære utsikter og spennende fjellformasjoner. Preikestolen er en relativt kort tur på litt under 4 km, som kan gås av de aller fleste. Dersom du er klar for en liten utfordring, er derimot Kjerag og Trolltunga litt mer krevende turer som vi kan anbefale.

Preikestolen, Trolltunga og Kjerag tilbyr alle noe helt spesielt når du når målet for turen, noe som gjør turene svært populære. For mange vil de nok oppleves som litt for folksomme, og det kan derfor være lurt å velge et tidspunkt litt utenfor høysesong. Hva med en flott høsttur?

Hengjanenibbå, Stavali og Flørlitrappene

Men Norge er et stort land uten så mange mennesker, og det er ikke vanskelig å finne gode alternativer til de populære turene der du kan nyte naturen i fred. Hengjanenibbå, Stavali og Flørlitrappene er gode alternativer til henholdsvis Preikestolen, Trolltunga og Kjerag.

Alle turene har til felles at de byr på fantastiske utsikter med noe ekstra. Hengjanenibbå er Preikestolens såkalte lillebror, som oppleves som minst like majestetisk som storebroren. Stavali byr på brusende fosser og spektakulær utsikt, samt at Stavali turisthytte er et flott alternativ for videre turer på flotte Hardangervidda.

Besseggen og Romsdalseggen

Dette er to andre klassikere, og som har blitt klassikere for en grunn. Her får du god utsikt til flotte norske fjell, samt en liten fysisk utfordring med på kjøpet. Både Besseggen og Romsdalseggen er nemlig krevende turer på rundt åtte timer hver, men som begge er verdt strevet når du kommer fram.

Særlig Besseggen kan være svært folksom i høysesongen, så her kan det lønne seg å legge turen til en annen tid på året dersom du har muligheten. Enten du foretrekker fjordutsikt eller vakre fjellvann, får du garantert det du er på jakt etter på disse to turene. Ta med godt turutstyr, gode klær og energirik mat.

Gaustatoppen

En annen kjempe i norsk turkultur er Gaustatoppen med sine 1 883 høydemeter. Gaustatoppen kan by på Norges videste utsikt, ettersom dette er det eneste punktet med høyde i dette området. Ryktene skal ha det til at du kan se hele 119 ulike kommuner fra toppen på en god dag. Dette er en fin tur for den fotoglade, pakk med deg både kamera og kikkert i sekken, og nyt utsikten. Husk å kle deg etter været, og selv om det er en varm dag kan det bli kaldt og kjølig på toppen.

Galdhøpiggen – det høyeste fjellet i Norge

Vi kommer ikke unna Norges høyeste fjell, nemlig Galdhøpiggen. Du kan velge å starte turen fra flere ulike steder, og de mest vanlige er enten fra Juvasshytta eller fra Spiterstulen. Turen fra Juvasshytta er 5,6 km lang, og kan gjøres av de fleste som har lyst til å ta en titt på Norges tak! Dette er en tur for de mest erfarne og derfor passer denne fjellturen best for de som ønsker seg en skikkelig utfordring. Husk å pakk med deg det du trenger, og søk deg gjerne rundt på nettet etter hva tidligere turgåere anbefaler å ha med seg i sekken. Godt utstyr og gode klær er essensielt for å skape et perfekt fjellminne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *