Norway klima

Norge har et behagelig klima, men hvorfor?

Norge ligger like langt nord som Grønland og Alaska. Sistnevnte steder er kjent for kaldt vær og masse snø. Norge har også kaldt vær og masse snø, men det er fullt mulig å leve et normalt liv her. Hvorfor er det slik?

Vi er heldige i Norge. Vi har årstider, og hver av årstidene bringer med seg nye naturopplevelser. På vinteren snør det og landskapet er hvitt. På våren titter solen fram, og dyre- og plantelivet setter i gang for fullt. På sommeren har vi sol og fine dager. Det er mulig å bade og sole seg utendørs. Så takker sommeren for seg, og høsten kommer. Vi kan også reise til andre deler av landet om vi er ute etter et spesielt klima, vi er heldige som har så store variasjoner når det kommer til klima og vær.

Golfstrømmen – redningen vår

Selv om vi ligger langt nord, har vi en relativt god temperatur i havet som omringer oss. Dette skyldes i stor grad Golfstrømmen. Golfstrømmen er en varm havstrøm, og den fører varmt vann fra Det karibiske hav, over det store Atlanterhavet og helt opp til Nordsjøen.

Nordsjøen er havet som omringer Norge, og det at Nordsjøen varmes opp av Golfstrømmen påvirker derfor oss. Når havet blir varmere blir også kystklimaet varmere, og dette er i stor grad grunnen til at vi ikke har et isdekket landskap.

 

Varme vinder

Uten Golfstrømmen ville klimaet i Norge vært betraktelig kjøligere. Kystområdene ville muligens fryst til is, og den kulturen vi har i dag, ville ikke eksistert. Men det er også andre naturlige elementer som bidrar til det gode klimaet vårt – nemlig vindene.

I Norge får vi nemlig ofte vind fra vest, såkalt vestavind, og disse vindstrømmene fører med seg varmere luft fra havet. Derfor er det ikke bare langs kysten at temperaturen holder seg høyere. Den varme luften føres via vinden inn til resten av Norge, og derfor har vi generelt også høye lufttemperaturer.

Store variasjoner innad i Norge

Selv om både Golfstrømmen og vestavindene bidrar til å holde en behagelig temperatur i Norge, opplever vi store temperaturforskjeller rundt omkring i landet.

Dette skyldes i stor grad sola, og solas påvirkning på oss. Områdene som ikke befinner seg ved kysten, innlandet, påvirkes nemlig i større grad av solinnstrålingen. Dette gir innlandet varme sommersesonger, men kalde vintersesonger. Kystbyene påvirkes i større grad av havet, og holder seg derfor mer stabile året rundt.

Norge – et fantastisk sted å være

Vi tenker nok ikke så mye på Golfstrømmen og vestavindene i det daglige liv. Men kanskje burde vi det. Disse naturfenomenene gir oss nemlig muligheten til å leve et normalt liv her i kalde nord. Det er varmt nok til at vi stort sett kan være utendørs uten ubehag, og vi kan oppleve alt det den norske naturen har å by på, året rundt.

Nyt det

I Norge opplever vi alle årstider, og alle årstidene bringer med seg ulike naturfenomener. Golfstrømmen og vestavindene gjør det mulig for oss å leve her, og gjør at vi får ta del i alt det fantastiske Norge og norsk natur har å by på. Vi har også muligheten til å reise rundt i landet på jakt etter årstidene. Vestlendingene kan ta seg en tur til Nord-Norge om vintrene for å sikre seg en hvit jul, Nordlendingene kan reise øst-over til hovedstaden for litt ekstra sol om sommeren. Vi er heldige, så husk å nyte det!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *