Slik unngår du snøskred

Nå som vinteren er i full gang og folk flokker til fjellet for å stå på ski både i og utenfor løypene, er det viktig å huske på at det finnes farer med snø og fjell. Ofte er det turister som er uheldige og havner i snøskred, men det kan skje den mest erfarne. Snø er vakker og se på, og vi som bor i Norden er vant med å både leke og stå på ski i snøen. Vi skal dog ikke ta for gitt at snø bare er lek og moro, under overflaten kan det skjule seg farer og snø kan løse ut mektige naturkrefter.

I denne artikkelen går vi gjennom de beste måtene å unngå snøskred på og hva du må se etter for å kunne unngå denne faren i norske fjell. Vi håper at du med denne kunnskapen, kan ferdes tryggere i fjellet, og kanskje føle deg mer forbedret og sikrere neste gang du er ute på tur.

Kjenn ditt terreng

I terreng som er brattere enn 30 grader, så er det større sjanse for at snøskred utløses. Et eventuelt snøskred kan bli enda farligere dersom du ferdes i områder der det er såkalte terrengfeller. Terrengfeller er alle typer elementer som kan føre til at du blir fanget i et skred (som i en dal), at skredet kaster deg inn i objekter (som steiner/trær) osv.

En annen ting du burde tenke på er at det er ikke bare de som ferdes i skråningene som kan rammes av snøskred, men også de som oppholder seg under bratte fjellsider. Vær alltid oppmerksom på terrenget ovenfor for deg. Det er aldri smart å stoppe eller ta pause i bunnen av en skråning i et skredutsatt område. Bruk god tid og se etter fare tegn, det er viktig og ha hodet med seg om en vandrer i spesielt utsatte områder.

Snøens fare

Det finnes få ting som er like spennende som en uberørt bakke med nysnø, men det kan skjule seg store farer under den ellers perfekte overflate. Nysnø som ligger på is har vi alle opplevd at kan være meget glatt, og dette er enda verre på en fjellside hvor snøen ikke har stabilisert seg. Det er viktig å vite hva som kan skjule seg under snøens overflate.

Om det er et rimelig tykt lag med nysnø over et mer kompakt lag under, så kan du risikere at store flak med nysnø løsner når du ferdes på eller nedenfor den. Det er derfor utrolig viktig å følge med på hvordan snøen oppfører seg når du setter utfor. Det beste er å ferdes i løyper som er lagt opp og markert – bedre føre var en etter snar!

Vær alltid beredt

Om du skulle være ute for et snøskred, så er det utrolig viktig at du er forberedt. Selv om du kjenner de fleste faresignalene, så kan det være greit å huske på et par ting. Den enkle regelen ASSS (Alltid Spade, Sender/mottaker, Søkestang) har reddet mange mennesker. Det er også viktig og alltid la noen andre vite hvor du har tenkt å dra på tur. Om uhellet skulle skje, vil dette gjøre det letter for letemannskap og lokalisere deg. Lag deg en rute du kan gi til noen andre før du legger ut på tur, husk på å gi beskjed om du velger å endre ruten din når du er på tur.

Dersom du befinner deg på ski et område med skredfare, så husk å krysse området en og en. Slik vil det være lettere å finne folk i et eventuelt skred. Kameratredning er den beste måten å overleve et snøskred, og det kan være lurt å lese seg opp på denne metoden før dere legger ut på tur.

Følg været

Det aller viktigste for å unngå snøskred, er å følge med på været. Mye nedbør kan føre til tettpakket snø som kan gi voldsomme snøskred. Den eneste måten å være forberedt på noe slikt er å følge med på været over flere dager. Sjekk været i god tid før du reiser til stedet og sjekk med lokale. Hvis du er usikker er det alltid best og vente en dag eller to før du går på tur. Som tidligere nevnt er det ofte turister som havner i snøskred, og dette skjer fordi de gjerne har planlagt turen lenge i forkant, og derfor ikke har anledning til å vente en ekstra dag eller to med å gå på turen.

Faresignaler

De viktigste faresignalene er altså mye nedbør og tettpakket snø sammen med nysnø. Sjekk etter lyder. Om man hører drønn i snøen, så søk dekning før det er for sent. Sprekker i snøen under deg kan også føre til voldsomme skred. Vær oppmerksom og hold deg trygg, la alltid noen vite hvor du går på tur og vær oppmerksom på omgivelsene rundt deg. Følg med på været og er du usikker er det bedre å vente med å gå på tur en dag eller to til forholdene er bedre og tryggere.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *